Çocukluk çağı kronik hastalıkları arasında ilk sırada Bronşial Astma gelmektedir. Astma semptomları bilinirse erken tanı konabilir böylece akut astma semptomları önlenebilir ve hastalık şiddeti azaltılabilir. Böylece çocukların oyun, spor, okul gibi günlük aktivitelerini düzenli sürdürmeleri sağlanmaktadır. Bu hedeflerin sağlanması içi hastaya ve ailesine astmanın kontrol altında tutulabilmesi için erken tanı ve ilaç tedavisi hakkında eğitim verilmelidir.
Çocuklarda Görülen Astım Belirtileri
Çocuklarda astım belirtilerini ortaya koyabilmek için anne ve babanın çocuklarında gözlemledikleri şikâyetler sonucu tanı koyulur. Ataklar halinde ve sürekli gelen öksürükler astımı düşündürmelidirler. Astım belirtileri şunlardır;
- Tekrarlayıcı, inatçı ve kuru öksürük. Sıklıkla sabaha ve geceye doğru nöbetler Halide gelen bu öksürük çocukları uykudan kaldırabilir.
- Hırıltı ise astımın en önemli belirtilerinden biridir. Nefes verilirken özellikle göğüsten ıslık sesine benzer bir ses duyulmaktadır. Fakat her hırıltı astım ile karıştırılmamalıdır. Solunum yolu sıkıntılarından dolayı çocuklarda hırıltılı bir solunum görülebilir. Ancak hırıltılar tekrarlıyor ise o zaman astım akla gelmelidir.
- Nefes darlığı ve sık nefes alma. Çocuklarda göğsün bebeklerde karnın körük gibi inip kalkması belirtilerindendir. Bununla birlikte günlük aktivitelerden kaçınma, beslenme problemleri ve yorgunluk gibi belirtilerde mutlaka sorgulanmalıdır.
Çocuklarda Görülen Astım Gelişme Risk Faktörleri
Çocukların bazılarında astım görülme riski diğer çocuklara göre daha fazladır. Birinci dereceden akrabalarında alerjik nezle veya astım olan çocuklarda, egzaması olan çocuklarda ve bebeklikten besin alerjisi olan çocuklarda astım görülme riski daha fazladır.
Çocuklarda Astım Ataklarını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
- Ağlama, gülme, stres gibi emosyonel değişimler
- Gastroözofageal reflü
- Sinüzit
- Rinit
- İyi tedavi edilmeyen hastalıklar
- Egzersiz
- Ev içi mantarlar
- Hamam böceği
- Evcil hayvanlar
- Ev tozu akarları
- Sigara
- Alerjenlere ve çevresel iritanlara maruz kalma
- Viral üst solunum yolu enfeksiyonları
Astımlı çocuklarda %70-90 oranında deri testleri ile gözlenebilen alerjileri vardır. Bu demek değildir ki alerjisi olan her çocuk astım olacak ya da astımı olan her çocuğun alerjisi olacak. Bazı çocuklarda ikisi birden görülebilirken bazılarında hiç gözlemlenmeyebilir. Hışırtılı solunum ile birlikte atopi gözleniyorsa çocuk astım yönünden dikkatli izlenmelidir.
Çocuklarda Astım Tedavisi
Çocuklarda astım tedavisi 3 şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar; aşı tedavisi ilaç tedavisi ve korunma tedavisidir. Astımdan korunma tedavisi en önemli ve en basit tedavi şeklidir. Bu tedavi şekli ile ilaç gereksinimi azalmaktadır. Hastalar solunum yolları için tehdit oluşturan alerjenlerden ve maddelerden sakınmalıdırlar.
Astım tedavisinin en önemli amacı hastanın spor dâhil olmak üzere normal hayatını devam ettirmesini sağlamak ve astım nöbetlerini önlemektir. Bu amaçların gerçekleşmesi için astım tanısı erkenden konulmalı ve tedavi erken dönemde başlamalıdır. Astım gelip geçici kısa süreli bir hastalık değildir. Bu nedenle hastanın şikâyetleri olmasa bile düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir.