Özellikle mevsim geçişlerinin görüldüğü dönemde ortaya çıkan ve birçok kişiyi günlük rutinini bile kolay yapamaz noktaya getiren boğaz ağrısı çoğu zaman yeterince ciddiye alınmayan fakat bağışıklık sistemini oldukça kötü etkileyebilen bir problemdir. İlk bilinmesi gereken şey şudur ki; boğaz ağrısı bir hastalık değil çoğu zaman bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan bir problemdir. Ağrıya genelde yanma, yutkunurken yaşanan zorlanma hissi, baş ağrısı ve halsizlik eşlik eder.
Boğaz ağrısı için sebebine göre tedavi
Yapılan araştırmalara göre, temel olarak iki farklı etmen boğaz ağrısı görülmesine neden olur. Bunlar bakteriyel enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlardır. Bu iki farklı etmenin doğal olarak tedavileri de farklıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan ağrılar, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanıldığında genelde üç dört gün içinde geçer.
Bakteriyel enfeksiyonlarda mutlaka ilaçlar kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkmış bir ağrı içinse genelde anti viral ilaçların kullanımına gerek kalmaz. İyi bir beslenme ve dinlenme ile, viral enfeksiyonlar ile bağışıklık sisteminiz savaşacak ve bir hafta gibi bir sürede mikropları yenecektir.
Boğazda görülen ağrılar genel olarak virüs kökenlidir. Gribal enfeksion bunlar arasında ilk sıradadır. Virüsler konusunda antibiyotikler etkili olmadıından, tedavi genelde semptomların giderilmesine yönelik yapılır. Eğer ağrı şiddetliyse ağrı kesiciler kullanılır. Bol sıvı alımına dikkat edilmelidir. Boğazı tahriş etmeyecek sıcaklıkta doğal çaylardan da faydalanılabilir.