Eğer böbrek tümörü olduğunuzu sizlere düşündüren belirtiler varsa, aşağıda yer alan tanı işlemlerden bir ya da daha fazlası yapılarak doktor tarafından kesin tanı konulabilir.
Böbrek Tümörü Tanısı
Fiziksel muayene: Doktor, ateş ve yüksek tansiyon için testler yaparak kişinin genel sağlığı hakkında bilgi edinir. Ayrıca doktorunuz karın ve yan kısmı kontrol ederek, testler dahilinde genel bilgi edinir.
İdrar testleri: İdrarda kan ve diğer hastalık belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilir.
Kan testleri: Böbreklerin nasıl çalıştığını görmek için alınan örnek kan laboratuarda incelenir. Kreatinin gibi kandaki çeşitli maddelerin seviyelerine bakılır. Kreatinin yüksek düzeyde olması böbreklerin görevini tam yapmadığı anlamına gelebilir.
İntravenöz Pyelografi ( İVP ): Doktor tarafından koldaki bir damara boya enjekte edilir. Boya tüm vücudu dolaşır ve böbrekte toplanır. Boya, böbrek tümörü ve diğer sorunların X-ışınları üzerinde gösterilmesini sağlar.
Tomografi (CAT taraması): X-ray makinesi ile böbreklerin detaylı fotoğrafı çekilir ve verilen boya enjeksiyonu ile böbrek tümörü olup olmadığına bakılır.
Ultrason testi: Ultrason cihazıyla tümör ya da kist varlığı incelenir.
Biyopsi: Bazı durumlarda, doktorunuz biyopsi yapılmasını gerekli bulabilir. Biyopsi, kanser hücrelerini aramak için doku örneği alınması işlemidir. Ardından tümör hücreleri araştırılır.
Böbrek Tümörü Tedavisi
Böbrek tümörü tanısı konulan hastalarda ameliyat, hormon tedavisi, radyasyon tedavisi, biyolojik tedavi ya da kemoterapi tedavi yöntemlerinden bir ya da birkaçına karar verilebilir.
Hastalığın herhangi bir aşamasında, böbrek tümörü olan kişilere tedavinin ağrı ve diğer semptomlarını kontrol edebilmek ve tedavinin yan etkilerini hafifletmek için destekleyici bakım yöntemleri önerilebilir.
Ameliyat
Ameliyat, en yaygın böbrek tümörü tedavi yöntemidir. Böbrek ve bölgedeki tümör için sistemik tedavi yapılır. Bu cerrahi operasyona “nefrektomi” denir. Değişik cerrahi yöntemler vardır. Ameliyat esnasında tümörün evresine bağlı olarak Radikal nefrektomi, basit nefrektomi veya parsiyel nefrektomi operasyonlarından biri gerçekleştirilir.
Arteryel Embolizasyon
Arteriyel embolizasyon, böbrek tümörünü küçülten bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi de yapılabilir. Böbrek kanseri belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Radyasyon Tedavisi
Ayrıca “radyoterapi” olarak da adlandırılır ve lokal bir tedavi türüdür. Yüksek enerjili ışınların kanser hücrelerini öldürmesi esas alınır. Tedavi sadece bölgedeki kanserli hücreleri etkiler. Büyük bir makine vücut radyasyon yönlendirir. Hastalara, haftada 5 gün olmak üzere birkaç hafta klinik veya hastanede bu tedavi uygulanır.
Biyolojik Terapi
Biyolojik tedavi sistemik kemoterapidir. Biyolojik tedavide bağışıklık sistemi kanserle mücadele için doğal yeteneğini kullanır.
Kemoterapi
Kemoterapi, sistemik bir tedavi türüdür. İlaçlar kan dolaşımına girerek tüm vücutta dolaşır. Diğer birçok kanser için yararlı olsa da, çoğu ilaçlar böbrek kanserinde çok sınırlı bir etki gösterir.