Ana SayfaBebek BakımıBebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?

-

Uzmanlar 6 aya kadar bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini her fırsatta vurgulamaktalar. Ancak bazı nedenlerle emzirmeye devam edilemiyor ise 4 aylıktan itibaren ama mümkünse 6 ayını doldurduktan sonra bebekler ek gıda diğer bir tanım ile katı gıda ile tanışmaya başlayabilirler.

Bebeğiniz ek gıdaya geçiş için hazır mı?
Ek gıdaya geçmeden önce bebeğinizi gözlemleyerek hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebeğiniz;

  • Başını kontrol edebiliyor mu? Başını dik tutabiliyor mu?
  • Desteklendiğinde oturabiliyor mu?
  • Ağız ve dil gelişimi yutma refleksi için hazır mı? Yoksa hala dili ile dışarı itme hareketi mi yapıyor?
  • Yeterli kiloya ulaştı mı? Doğum kilosunun iki katına ulaştı ise kilosunun yeterli olduğundan bahsedilebilir.
  • Siz yemek yerken ilgi gösteriyor mu? Ona kaşık uzattığınızda ağzını açıyor mu?

Bu sorulara olumlu yanıt veriyorsanız bebeğiniz ek gıdaya geçiş için hazır demektir.

bebeklerde ek gidaya baslarken

Ek gıdaya başlarken ihtiyacınız olacaklar
Bebeklerinin her gelişim evresi anneleri oldukça heyecanlandırır. Bir çok anne ek gıdaya geçmekte çok heveslidirler. Ancak her zaman olduğu gibi acele etmeden, önceden hazırlıkları tamamlarsanız süreci yönetmeniz daha kolay olacaktır.
Öncelikli ihtiyacınız olan şey kolay temizlenebilir bir mama sandelyesidir. Masaya ya da sandalyeye monte edilen, taşıabilir modelleri tercih edebileceğiniz gibi ayaklı, hatta yüksekliği değişebilen mama sandalyelerini de tercih edebilirsiniz. Mama sandalyesini seçtiyseniz sıra bol miktarda mama önlüğüne gelmiş demektir. Yine kolay yıkanabilir olması avantaj olacaktır. Beklerin dişlerine ya da damağına zara vermeyen mama kaşığı, mama tabağı, cam rende, tel süzgeç diğer ihtiyaç duyacağınız malzemelerdendir.

bebekler icin sebze puresi

Ek gıdaya geçerken izlenecek yol
Uzmanların bir kısmı ek gıdaya sebze ile presi ile başlamanın daha doğru olduğunu savunmaktadır. Meyve pürelerine bir süre sonra başlanmalıdır. Bu görüşe göre meyvelerin tatlı olması diğer yiyeceklerin bebeğe tatsız gelmesine ve reddetmesine sebep olmaktadır.
Sebze çorbası/püresine patates ve havuç ile başlanabilir. Bebeğiniz şimdiye kadar anne sütü/ yada mama ile beslendiğinden gıdaların tadı farklı gelecektir. Yemesi için zorlamadığınızdan emin olun. Günde sadece bir öğün olarak başlayın. İlk 3 gün aynı çorbayı (patates+havuç) tattırın. Sonra mevsiminde yetişmiş yeni bir sebzeyi püresine ekleyin ve bu yeni karışımı da 3 gün süre ile başka değişik bir gıda eklemeden tattırın. 3 gün kuralı bebeğinizin yeni eklenen gıdaya alerjisi olup olmadığını görmeniz açısından önemlidir. Eğer bebeğinizin gıda alerjisi var ise 3 gün içerisinde kızarıklık, döküntü gibi belirtiler ile kendini gösterecektir.
Bebeğiniz sebze püresi ile tanıştıktan sonra ikinci bir öğünde meyve püresi vermeye başlayabilirsiniz. Mevsim meyvelerini yine 3 gün kuralına uyarak tek tek tattırabilirsiniz. Meyve püresini hazırlarken cam rende kullanmanız meyvelerin besin değerini korumanızı sağlayacağından bebeğinizin sağlığı açısından daha yararlı olacaktır.
Bebeğinize verebileceğiniz diğer yararlı besin ise yoğurttur. Evde kendinizin günlük olarak mayalayacağı yoğurt bebeğinizin sindirim sitemine çok faydalı olacaktır. Eğer bebeğiniz yemeyi reddederse içerisine tatlandıracak başka bir şey katmadan sabır ile denemeye devam etmelisiniz. Aksi halde her zaman tatlandırılmış olanı arayacağından sade yoğurda alışması zor olacaktır.

bebeklerde kati gidaya gecis

Ek gıdaya geçerken yapılmaması gerekenler
Bebeklerin sindirim sistemi yetişkinlerinkinden farklıdır. Bu nedenle bebeklerin yiyecekleri onlara özel hazırlanmalıdır. Yetişkinler için hazırlanmış, yağlı, tuzlu salçalı yemekler doktora danışılmadan ve 1 yaşından önce verilmemelidir. Yine bebekler için yemekler günlük olarak hazırlanmalıdır. Fazla hazırlanarak bir kaç gün aynı yemek verilmemelidir. Alerjen olduğu için inek sütü, yumurta beyazı ve bal gibi gıdalar bir yaşından önce ve doktora danışmada bebeğe verilmemelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz