Ana SayfaBebek BakımıBebeklerde Anne Sütü Ne Zaman Kesilmelidir?

Bebeklerde Anne Sütü Ne Zaman Kesilmelidir?

-

Anne sütü bebek sağlığında çok önemli rolü olan bir besindir. İlk 6 ay bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü olmadığı durumlarda ek gıdalarla ve hazır mamalarla takviye edilse bile mutlaka olduğu kadar anne sütü verilmelidir. 6. aydan sonra anne sütüne ek olarak gıdalara geçilmektedir. Bebeği sütten kesme zamanı oldukça önemlidir. Ancak koşulların uygun olduğu durumlarda 2 yaşına kadar bebek anne sütü ile beslenebilir.

Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendiren bir eylemdir. Bu bağ bebeğe ruhsal anlamda oldukça pozitif etki etmektedir. Anne ile bebeğin iletişime geçtiği en kıymetli anlardandır. Ancak bebekler 2 yalından sonra sütten kesilmelidir. Ek gıdalara geçmek sancılı bir süreçtir. Bebeğin sindirim sistemi tamamen süte göre oluştuğu için alışma sürecinde sıkıntılar yaşanabilir. Eğer 2 yaşından sonra süt kesilmez ise bebek diğer gıdaları reddedebilir.

Bebeği yavaş yavaş anne sütünden kesme döneminde bu kesme olayı aniden yapılırsa bebekte hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntılar oluşabilir. Çünkü emzirme yalnızca bir beslenme aracı değildir. Bebek için emmek anne ile bağın en kuvvetli olduğu ve kendini en güvenli hissettiği olaydır. Emzirme olayının bitirilmesi ve anne sütünün kesilmesi için bebek de, anne de hazır olmalıdır.

Emzirmeyi Bırakma Döneminde Anneler

Emzirmeyi bırakmakla birlikte annede bazı problemlerle karşılaşılabilmektedir. Göğüslerde şişme, tıkanma, ağırlaşma gibi problemler süt birikmesiyle birlikte ortaya çıkan problemlerden bazılarıdır.  Emzirme aniden bırakılırsa süt kanalları tıkanmakta ve süt sızıntıları yaşanmaktadır. Bu dönemde göğüs pompası ile süt sağılarak göğüs rahatlatılmalıdır. Bu durum göğüste ağrı oluşumuna sebep olabilir. Ağrıyı azaltmak için soğuk kompres yapılmalıdır.

Bebeğin kendini en huzurlu hissettiği eylem olan emzirmenin bitirilmesi sürecinde anneler sabırlı davranmalıdır. Bebeğin bu duruma alışması biraz vakit alabilmektedir. Bu sancılı süreçte anneler psikolojik problemler yaşayabilir. Bunun sebebi ise bebeğine faydalı olamadığı düşüncesidir.  Bu her annenin ve bebeğin yaşadığı doğal bir süreçtir.

Emzirmeyi Kesme Döneminde Yapılabilecekler

Bebek sütten bir anda değil yavaş yavaş birkaç hafta içerisinde ve kademeli olarak kesilmelidir.  Bu dönemde emzirme süresi kısaltılarak bebeğin ek gıdalara yönelmesi sağlanılabilir. Örneğin gün içerisinde emzirme sayısı düşürülebilir. Ancak bu noktada anne bebeğin yeteri kadar beslendiğinden emin olmalı ve ona göre bu oranı ayarlamalıdır. Bebekler anneleri ile bir araya geldiğinde emmek isteyecektir bu nedenle biberonla besleme yapılacağı zaman biberon bebeğe baba tarafından ya da bir başkası tarafından tutulmalıdır. Bu dönemde bebeğin ruh sağlığına fazlaca dikkat edilmelidir. Bebek ile olan sohbet ve oyun saatleri arttırılmalı emzirme dönemindeki sevgi tam olarak hissettirilmelidir. Bu sayede bebek mutsuz olmayacaktır. Anne sütü belli bir yaştan sonra tek başına yeterli olmadığı için ve bebeğin diğer besinlere olan ilgisinin arttırılması için 2 yaşından itibaren emzirme işleminin azaltılarak bitirilmesi gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz