Hem ebeveynler hem de bebekler için zor bir deneyim olan aşı, şüphesiz her bebek için acı verici ve stresli bir durum. Her anne-baba bebeğinin aşı olurken ağlamasını büyük güçlülükle izler. Bebekler için de travmatik bir durum olan aşı, küçük yaştan itibaren unutulamayacak izler bırakma potansiyeline sahip.
Her bebeğin hayatına sağlıklı devam edebilmesi için gerekli olan bu aşı dönemini kolaylaştırmak ve bebeğinizin daha az strese girmesini sağlamanız mümkün.
Aşı stresini hafifletmek ebeveynlerden başlar
Kimi zaman fark edebileceğiniz üzere, bebekler ebeveynleriyle güçlü bağlara sahiptir. Bebeklerin ortamdaki duyguları farkederek, ona göre hareket ettikleri bilinen bir konu. Bebeğiniz sizin strese girdiğinizi veya korktuğunuzu anlarsa, içgüdüsel olarak tehlikeli bir durum içerisinde olduğunu düşünür. Bu durumun akabinde ise, doğal olarak bebeğiniz stresli ve gergin olur.
Bebeğiniz stresli ve gergin bir haldeyken, aşı sırasında hissedeceği acı, ömür boyu unutamayacağı bir travmaya sebep olabilir ve tüm hayatı boyunca iğneden çekinmesine yol açabilir. Aşı stresi nasıl azaltılır diye düşünen tüm ebeveynler, bebeklerinden önce, kendi streslerinin önüne geçmek zorunda.
Ebeveynler aşı stresini nasıl yenebilir?
Bebeğinize iğne yapılacak olmasının sizi tedirgin etmesi gayet doğal bir durum. Ancak bunun her bebek ve ebeveynin başından geçtiğini unutmamanız gerekli. Yapılacak olan aşının, bebeğinizin hayatını kurtaracağı ve tüm hayatı boyunca işine yarayacağını aklınızdan çıkarmamaya çalışın. Ebeveynler için aşı stresini azaltmanın en temel yolu farkındalıktır.
Eğer kendinizi daha rahat hissetmek istiyorsanız, aşı için bebeğinizin her zamanki hekimine gitmenizde fayda var. Daha önceden bildiğiniz bir doktorla bu süreci geçirmeniz aşı stresini azaltmanızda katkı sağlayacaktır.
Aşıya giderken ağlayan bebeğe nasıl davranmalı?
Bebeğiniz stresinizi hissetmiş veya daha öncedeki deneyimlerinden kaynaklı gerginleşmiş olabilir. Ebeveyn olarak, öncelikle sakin olmanız ve bebeğinize sakince yaklaşmanız gerekli. Bebekler için aşı, bilinmeyen ve yalnızca acı olarak görülen bir kavramdır. Yorumlama yeteneği henüz gelişmeyen bebekler, aşının amacını algılayamaz ve bir tür ceza olarak görürler.
Ebeveyn olarak bebeğinizin aşı stresini azaltmak için uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunuyor.
Bebeğinizin huzurlu hissettiği bir eşyayı yanınızda götürün
Bebekler eşyalar ile bağ kurarlar. Bu en sevdiği oyuncağı, battaniyesi veya kendisini güvende hissedeceği herhangi bir eşya olabilir. Bunu yapmanız, bebeğinizin kendini güvende hissederek aşı stresinden bir nebze kurtulmasını sağlayacaktır.
Aşı sırasında bebeğinizle göz kontağı kurun
Bebekler için en önemli güven kaynağı ebeveynleridir. Aşı sırasında bebeğinizle göz kontağı kurmaya çalışın. Sevdiği bir ninniyi mırıldanarak, gülümseyerek veya sevdiği hareketleri yaparak kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Mümkünse aşı sırasında bebeğinizi kucağınızda tutun
Bebekler duygusal olduğu kadar fiziksel temasa da ihtiyaç duyarlar. Özellikle ebeveynlerinin kokusunu tanıyan bebekler, ebeveyn kucağında kendini çok daha güvenli hissedecek ve bu sayede aşı stresini daha rahat atlatacaktır.
Aşı işlemi bittikten sonra, bebeğinizin zihninde kötü bir iz bırakmaması ve daha sonraki aşı süreçlerinin daha az stresli geçmesi için, ebeveynlerin aşı sonrası davranışları da önemli. Aşı sonrasında, mümkün olduğu kadar bebeğinizle fiziksel temas kurmaya çalışın. Bebeğinize sarılın, şarkı söyleyin. Eğer emziriyorsanız, aşı sonrasında bebeğinizi emzirmek, aşının yarattığı gerginliği tamamen ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda, eğer doktorunuz herhangi bir aksi tavsiyede bulunmadıysa, bebeğinizi ılık bir banyoya sokmanız da aşı stresinin azaltılmasında yardımcı olacaktır.
Bir ebeveyn olarak bebeğinizin çok küçük olduğunu, yapılanın gereksiz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak her yıl salgın hastalıklardan ölen milyonlarca bebeği düşününce, bu aşının bebeğiniz için, her ne kadar zor olsa da, bir o kadar da gerekli olduğunu farkedeceksiniz.