- Olanak dahilinde ise uzun süre ayakta kalmayın.
- Ayağınıza uymayan ve özellikle dar gelen ayakkabılar giymeyin.
- Sık sık ayakkabılarınızı çıkarıp yalın ayak dolaşın.
- Ayakkabılarınızı mümkünse günde birkaç kez değiştirin.
- Ortopedik ayakkabıları tercih edin, oturunca ayaklarınızı varsa bir tabureye dayayın.
- Yattığınız zaman ayaklarınızı vücudunuzdan daha yükseğe kaldırın.
- Akşam eve döndüğünüzde yere yatıp ayaklarınızı duvara kaldırın. Böylece bacaklarınızdaki sıvıların vücuda dönüşü kolaylaşır.
- Bu hareketi bacaklarınıza soğuk, ıslak havlu sararak yaparsanız çok etkili olacaktır.
- Sıcak da rahatlatıcıdır ama ayaklarınızı sıcak suya sokup oturmak pek yararlı değildir. Bu olay bileklerinizin şişmesini arttırır.
Geceleri ayağınızda sık sık kramplar oluyorsa, yatmadan hemen önce bir bardak suyla birlikte bir çay kaşığı tuz yutun. Bunun mantığı ayak ve bacaklardaki krampların vücuttaki sodyumun azalmasına bağlı olmasına dayanmaktadır. Soğuyan kaslar da kramplara neden olabileceği için yatarken çorap giymek de krampları azaltabilir.
Ayak bileklerindeki şişlikler bir günde geçiyorsa tehlikeli bir durum yoktur. Ne var ki, hamilelikte ayak bileklerinin şişmesi toksemi ve yüksek tansiyonun erken bir belirtisi olabilir. Gebeyken böyle bir durum olursa özellikle yüzükleriniz parmaklarınızı gittikçe sıkıyorsa bu sıvı toplanmasının bir belirtisidir.
Özellikle pek çok kadın sıcak havalarda ayak bileklerinin şişmesinden yakınır. Genç ve sağlıklı kadınlarda bu durum hareketsizlikten ortaya çıkar. Hareket etmeyen bacaklardaki kaslar kalbe yeterli derecede kan pompalayamazlar. Bu nedenle sıvılar bacaklarda ve ayaklarda göllenir. Şişlik devamlı oluyorsa kalp, böbrekler veya karaciğer alarm veriyor demektir.