Çocukların beyin ve ruhsal gelişimlerinin en çok netleştiği yaşlar 10 ila 15’tir. Bu yaşlara özel gelişim teknikleri için okumaya devam edin.
10-15 Yaş Arası Çocuklarda Zihinsel Gelişim
Çocuk sağlığının her noktasında kendini belli eden kaliteli çocukluk süreci, tüm yaşantı boyunca sağlıklı yaşamanın temellerini oluşturur. Burada ne kadar özen ve dikkat bir arada tutulursa istenilen sonuçlar elde edilmeye devam edilir. 10 yaşına gelmiş olan bir çocuk için artık çevresini tanıyabilen, karşılaştığı kişilerin ne demek istediği anlayabilen ve tepkisini rahat bir şekilde dile getirebilen zihinde olmaları gerekir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda kendilerini huzursuz ve mutsuz hisseden çocuklar her zaman için çekingenliğe sürüklenerek, içine kapanık oldukları saptanmıştır. Özellikle aile içi şiddet gibi ruhsal sıkıntılar yaratmaya meyilli ev ortamlarında çocuklar her zaman zihinsel gelişimlerinde hep mahrum kalırlar.
Karşılaşılan problemlerin en çok rast gelindiği ortamlar arasında tespit edilen konu budur. Anne baba geçimsizliği beyin gelişimini engellemektedir. Hayatlarının en önemli evrelerinden biri olan öğrendikleri keşfettikleri, gelişime muhtaç oldukları durumları atlatmak adına yardımcı olunması gerekirken geri kalırlar. En önemli etkenlerden biri olan gelişim sürecinin problemlerle dolu olması gelecek planlanması adına aksamalara ve eksikliklere neden olacaktır.
Beklentilerin karşılanması için çocukların ruh sağlıklarının geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin noksansız ve en az standart düzeyinde olması gerekmektedir. Beslenme, spor, aktiviteler yerine getirildiğinde sadece genetik problemler neticesinde sorunlar ortaya çıkacaktır.
Zihinsel Gelişimde Anne Babalar Nelere Dikkat Etmelidir?
Anne ve babanın ne durumda olursa olsun metanetli olması bile yapması gerekenlerin birçoğunun yerine getirilmesine vesile olacaktır. Yapılması gerekenlerin başında çocuğunuzun 10-15 yaşlarındaki dönemlerini daha detaylı inceleyerek başlayabilirsiniz. Tam o sıralarda Dünya’yı keşfetmeye başlarlar buna sizde dahil olursunuz. Zihninde canlandırdığı ebeveyn profillerinin eksik kaldığını düşünmesi, kafasını kurcalayacak doğru cevabı bulana kadar oyalanacaktır. Vakit kaybetmeyi önlemek adına her konuda yanında olduğunuzu belli edin. Bu sayede tüm gelişim süreçlerinde tam bir başarı sağlanarak istenilen neticeler elde edilmiş olur.
Aile büyüklerinin katkıda bulanabileceği en büyük eylemlerin başında kendi aralarında olan konuşmalarına özen göstermek önemli bir rol oynayacaktır. Beslenirken yön göstermesi, bu yönde doğru ilerlemesini sağlaması, gereken besin değerlerini alması bedenen gelişimini sağlamakta ve hedeflere ulaşmasında ön ayak olmasına katkıda bulunacaktır.
Çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri zamanların ölçülü olmasını sağlayın. Çocukların beynine etki eden araçlar konusunun göz ardı etmek zihninde gelişimini yavaşlatmak manasına gelmektedir. Günlük belirlediğiniz saatlerin dışına çıkılmasına müsaade etmeniz, sadece ona zarar olarak geri dönüş sağlayacaktır. Böyle problemler yaşanmasını engellemek adına elinizden gelen her şeyi sonuna kadar yapmanız gerekir. Çocuk sağlığının ihtiyaç duyduğu gereksinimlerin bir arada bulundurması, ileriki hayatlarındaki ciddi sağlık sorunlarını atlatmada son derece yardımcı olacaktır.